The Green Dragon Inn

Konačno malo slobodnog vremena da pišem i o putovanjima po Novom Zelandu… Pošto ste me kritikovali da ne kačim dovoljno fotografija, u narednim postovima će ih biti više.

hobbiton_4302

Imali smo sreće da na Novi Zeland dođemo pred sam početak leta i tako mogli da uživamo u dugim i toplim danima. Prilika da se odmaknemo dalje od Aucklanda nam se ukazala posle 1.5 mesec boravka ovde, krajem januara. Miloš je bio velikodušan i ponudio nam svoj auto dok je on sa devojkom bio u Wellingtonu. Mi smo sa teskoćom prihvatili 🙂 … i isplanirali celodnevni izlet negde van Aucklanda.

Screen Shot 2015-04-22 at 00.45.53

Kako smo ipak geeky porodica, odluka je bila laka… Hobbiton. Mesto se zapravo zove Matamata i u svetu je poznato kao jedina očuvana komercijalna lokacija gde su snimani filmovi iz trilogija Lord of the rings, kao i The Hobbit.
Jedna od prvih stvari koja me je odusevila na ovom putovanju je koliko je u stvari Novi Zeland dobar za vožnju. Ne dobar, odličan! Putevi su slični našim magistralnim putevima (dok oko Aucklanda dominiraju veliki i široki autoputevi). Čim se odmakneš iz gradskog špica i guzvi, ostaje ti samo da uživaš u perfektnim putevima koji se vijugaju po savršenoj prirodi Severnog ostrva. Ali kad kažem savršenoj, to zapravo ne mogu da dočaram rečima, a verovatno ni slikama (ali pokušaću).
Druga stvar koju sam primetio je da na putevima i nema mnogo saobraćaja (čim se udaljiš iz Aucklanda), i koliko su pažljivi (čitaj spori) vozači. Niko nikoga ne obilazi i svi (ali bukvalno SVI!) se drže ograničenja od 100km/h koje važi na svim auto/magistralnim putevima. Prosto je neverovatno, a nekom ko je došao iz Srbije, malo i neprijatno. Za autoput sa više traka, ograničenje od 100km/sat je zaista malo i tek poneko se usudi da zgazi čak do 110km/sat. Sa druge strane, saobraćaj se tokom puta toliko proredio da nisam viđao druge automobile. Uglavnom, dobar je osećaj, voziti u ovakvoj okolini, po ovakvim putevima… Vożnja je bila baš odmor za mozak i uživanje. I uz stalno vraćanje na istu misao … “jel’ moguće?… gde smo!”

Hamilton

hobbiton_1105

Pauza za ručak/piknik je bila u predgrađu Hamiltona, u Forest Lake. Nastao 1930-ih, Forest Lake je najvećim delom činila močvara koja je isušena. Sačuvano je malo jezero Rotokaeo, a na njegovim obalama izgrađena drvena pešačka staza, jer je zemlja oko jezera i dalje na pojedini mestima prilično vlažna i verovatno ne baš stabilna i bezbedna za šetnju. Prošetali smo ovom stazom, oduševili se biciklistickom stazom za decu, Hamilton BMX. Tek shvatam da u močvarnom predelu nekog Hamiltona koji broji oko 150.000 stanovnika prvi put vidim kako treba da izgleda prava BMX staza.

hobbiton_1092

Minogue park, jezero i staza, sa takodje profesionalnim netball terenima i centrom, sve to u prečniku od nekoliko desetina ili par stotina metara je bila prava destinacija za predah i razgledanje. I ovde, u lokalnom kafiću je kafa sredstvo kojim se stvaraju lojalne mušterije, a stalni ostaju stalni. Hrana je podjednako dobra kao u bilo kom kafiću/restoranu u Queen Street-u u srcu Aucklanda. U celoj zemlji očigledno postoji neki nepisani zakon koji zabranjuje služenje loše kafe i spremanje bezukusne klope koja pri tome ne izgleda i kao remek delo u tanjiru (makar to bio samo sendvič… nikada nije samo sendvič).

Hobbiton

hobbiton_4116

Posle 2-2.5 sata vožnje, stižemo u Hobbiton. To je ustvari veliki lep parking, centralna zgrada sa šalterom za karte, kafićem i prodavnicom suvenira, sve sa prepoznatljivim fontom i simbolima iz filmova. Preuzeli smo rezervisane karte, i krećemo na vođenu turu (koja traje oko 2.5 sata). Inace, naša tura (pun autobus entuzijasta željnih lično da vide svoju omiljenu scenografiju)  je bila u 15h, sledeća u 15.15, pa u 15.30 itd.

hobbiton_4162

hobbiton_4149

hobbiton_4151

Autobusom se za 5 minuta stiže na pravu destinaciju, brdo sa ispresecanim stazama do poznatih “kućica” i scena iz filma. Vodič je bio prijatan, duhovit taman toliko da ni ne pomislimo da je ovo možda 100000 put kako priča iste detalje i postavlja ista trik pitanja, ne bi li otkrio najvernijeg “fan-a”. Zaista se potrudio da nam dočara doživljaje sa snimanja, kao i napor studija da održi što više detalja u tajnosti do samog početka snimanja. I naravno skretao nam je pažnju na scene i detalje koje ćemo moći da prepoznamo na sledećem gledanju filma. Od manje ili više poznatih kućica, do potpuno veštačkog drveta, napravljenog sa preko 300.000 plastičnih listova, do metoda za mahovinu i patinu na ogradama koji se koristi u żelji da se dobije starinski izgled… pa do degustacije pravog ginger beer-a u Green Dragon Inn-u…

hobbiton_4182

hobbiton_4255

hobbiton_4247

Petar nikako nije bio jedan od entuzijasta, čak je nekima zapao za oko. Bio je jaaaako nervozan, nestrpljiv i glasan dok smo bili tamo. Bio je pomalo zainteresovan samo da popravi, namesti ili uzme delove scenografije… A po mogućstvu ponese i kući. I pored svega toga, poseta Hobbitonu je magično iskustvo koje ne bi trebalo da propusti bilo ko ko se nadje u blizini Aucklanda (posebno ako voli LOTR serijal).

hobbiton_4131

hobbiton_4307

hobbiton_4126

hobbiton_4141

Posle svega, ostaja je ogromna želja za kupovinom nekog dobrog automobila, zarad vožnje po ovakvom Novom Zelandu (samo vožnja, destinacija je manje bitna, možda čak i nepotrebna). Sada mi je jasno zašto je Henry Cole-u ovo omiljena destinacija na planeti za vožnju motora.

hobbiton_4297